O NAS

LJUBITELJI MEČEVANJA

Od simpatizerjev do mednarodno priznane organizacije

Obletnica društva je 1. oktober 2008.

Od leta 2008 neprekinjeni treningi in izobraževanja. Obiskani seminarja in treningi na Japonskem, Poljskem, Češkem, Avstriji, Švici, Hrvaškem in drugo po svetu.

Nekaj besed ustanovitelja:
»V tole čudovito organizacijo sem vložil več svojega srca, kot vsega časa in denarja skupaj. Zahvala gre vsem, ki ste mi jo pomagali graditi, da je postala to, kar imamo danes – pokrivamo največja mesta v Sloveniji, razširili smo se v Avstrijo in smo priznani iz strani predsednika mednarodne organizacije za tradicionalno japonsko mečevanje Sekiguchi-ja Komei-ja 21. glavnega mojstra, priznani smo od državnih in lokalnih oblasti, kakor tudi od japonske ambasade.«

– Sebastijan Sekol, prvi predsednik in glavni ustanovitelj.

Nekaj Kul Faktov

Številke govorijo zase

izobraževanj & dogodkov
0 +
treniranih veščin
0 +
partnerskih organizacij
0 +

Iskreno se zahvaljujemo vsem, ki ste na kakršenkoli način prispevali k rasti in širjenju naše organizacije. Vaša nesebična pomoč in podpora sta neprecenljiva, brez njiju pa bi naš obstoj preprosto ne bil mogoč. Besede ne morejo izraziti naše hvaležnosti.

Hvala vam iz srca, ker ste soustvarjali našo zgodbo o uspehu.

Arigatou Gozaimashita!

- Sebastijan Sekol

Glavni ustanovitelj

Naša pot, naša zgodovina

Samurajsko mečevanje v Sloveniji se je začelo v 70. letih z zanimanjem za japonsko kulturo. V 80. letih so se pojavili prvi učitelji, ki so vzpostavili sistematično učenje.

Obdobje pred našimi začetki

Začetki japonskega mečevanja v Sloveniji segajo v 70. leta 20. stoletja, ko se je začela širiti zanimanje za japonsko kulturo, borilne veščine in samurajske tradicije. Prvi koraki so bili precej skromni in so se osredotočali predvsem na posameznike, ki so imeli možnost pridobiti osnovno znanje o japonskem mečevanju prek knjig, filmov in občasnih obiskov japonskih mojstrov. Prvi uradni učitelji japonskega mečevanja so se pojavili v 80. letih, ko so začeli organizirati majhne skupine navdušencev. Ta pionirska prizadevanja so omogočila začetek sistematičnega učenja te kompleksne veščine. V 90. letih je japonsko mečevanje v Sloveniji doživelo pomemben razcvet. Ustanovljena so bila prva društva in šole, kjer so se lahko posamezniki urili pod vodstvom izkušenih učiteljev. Ta obdobja so zaznamovala tudi prva tekmovanja in izmenjave izkušenj z mednarodnimi mojstri. Danes je japonsko mečevanje v Sloveniji trdno uveljavljeno in ima široko skupnost predanih praktikantov. Obstajajo različna društva in šole, ki nudijo različne pristope k tej umetnosti, in organizirajo treninge, tekmovanja in druge dogodke. Japonsko mečevanje v Sloveniji ni le športna aktivnost, temveč tudi način ohranjanja japonske kulturne dediščine in spoštovanja samurajskih vrednot.

Tako smo začeli

Zgodba organizacije Meiousei, kar je bilo mišljeno kot prvo ime naše organizacije in smo kasneje preimonvali v Klub japonskega mečevanja Maribor (KJM), je kot čarobna pustolovščina, ki se je razvila iz prvotne skrivnostne ideje. Izvorno ime Meiousei izvira iz japonske besede za Pluton, ki je planet, ki skriva številne skrivnosti vesolja. Ta ideja se je prvotno porodila v Portorožu, vendar se je uresničila v Mariboru, ko se je idejni vodja, ustanovitelj in prvi predsednik organizacije preselil v to mesto in začel tam tudi študirati na magistrskem študiju. Na svoji poti smo imeli srečo sodelovati s klubom Bushido iz Murske Sobote leta 2008. Ta sodelovanje je prineslo v organizacijo trenerko, ki je že dolgo trenirala pri njih in hkrati je študirala v Mariboru. 17. januarja 2009 je pobudnik organiziral dogodek v športnem centru Barada, na katerem so se člani društva Bushido odlično predstavili. Na tem dogodku smo imeli tudi posebnega gosta, Shibucha (predstavnika za Avstrijo) stila Muso Jikiden Eishin Ryu po Komei Jyuku. Skupaj s svojim učencem je izvedel Tameshigiri (obredno sekanje) in predstavil svojo občudovanja vredno katano, ki je bila edinstvena, saj naj bi bilo takšnih mečev izdelanih samo 7. Predstavitev je bila izjemno uspešna, in že na prvem treningu smo imeli 15 navdušenih učencev. Začetni treningi so potekali v Centru Barada, kasneje smo najemali številne telovadne prostore v Mariboru, od osnovnih šol, do Športne dvorane Lent, a največ časa smo trenirali v prostorih športnega društva Center. Naši treningi so potekali dvakrat tedensko, poleg tega pa smo se dvakrat na teden vozili v Mursko Soboto na dodatne treninge k mojstru. Močno sodelovanje med tremi klubi - Murska Sobota, Ljubljana in Maribor - je bilo ključnega pomena za naš razvoj in rast. Skozi leta smo gradili mostove med ljudmi, širili znanje o mečevanju in poglobili razumevanje japonske kulture. Klub Bushido je prav tako zaslužen, da smo imeli čast se povezati z velemojstrom in tako v naslednjih letih nadaljevati začrtano pot.

Prototip logotipa, variacije in začene oblike

Rdeč prekinjen krog v sredini ponazarja študenta v nenehni interakciji z notranjim in zunanjim okoljem. Razlaga – s treniranjem spoznavamo omenjeni okolji in način življenja starih Samurajev. Črna barva ponazarja primitiven instinktiven univerzum, ki ga je treba razsvetliti in ukrotiti, njegove sile pa usmeriti v prid višjim ciljem. Modra barva je najgloblja med vsemi, pogled se pogrezne vanjo, ne da bi naletel na oviro, je najbolj nesnovna, najhladnejša in najčistejša. Ponazarja modrost, potencialnost. Zelena barva je posrednik med vročim in mrzlim, zgornjim in spodnjim, barva ki pomirja, osvežuje in ki je človeška. Vzpon življenja se začne v rdečem in se razbohoti v zelenem. Rdeča barva je podoba gorečnosti in lepote, impulzivne in velikodušne sile, mladosti, zdravja, bogastva.

Logotip prvega kluba japonskega mečevanja maribor
logotip prvotne ideje kluba meiousei
Prvotna ideja za logotip Meiousei in kasneje za klub japonskega mečevanja Maribor
zmanjšana animacija vrtečega logotipa
logotip iaido zveze slovenije v vektorjih
Vektorsko oblikovan logotip za Iaido Zvezo Slovenije

Ustanovitev iaido zveze slovenije

Dne 30. januarja 2010 smo postali soustanovitelji t.i. Iaido zveze Slovenije(IZS) pod okriljem Kluba japonskega mečevanja Maribor. Iaido zvezo Slovenije so sestavljali tudi že prej omenjeni društvi, Bushido in Iaido klub japonskega mečevanja Ljubljana. Kasneje sta se nam pridružila še Akademija bojevniških veščin Ptuj in Samurai klub Celje, kar je okrepilo našo skupnost in tako smo zaradi raznolike ponudbe borilnih veščin preimenovali zvezo v Zvezo samurajskega mečevanja Slovenije (ZSMS). Pod okriljem zveze smo organizirali raznolike dogodke, ki so bogatili naše razumevanje samurajskega mečevanja. Skupni treningi, seminarji, izobraževanja in dan japonskih borilnih veščin so bili priložnosti za izmenjavo znanja in izkušenj med člani z različnih končnih Slovenije. To je okrepilo duh sodelovanja in pripomoglo k rasti samurajskega mečevanja v Sloveniji. Kljub temu je leta 2013 Zveza samurajskega mečevanja Slovenije prenehala delovati.

Razvoj borilnih veščin, včlanitev v zveze društev in klubsko strelišče

Od samega začetka smo si zastavili ambiciozen cilj – ustvariti center borilnih veščin, ki bi združeval raznolike discipline in strasti večih skupin. Z vsakim korakom smo stopali bliže temu cilju, pri čemer smo obogatili svoje znanje in raznolikost dejavnosti. Poleg iaido in iaijutsu (umetnost mečevanja s katano) smo se odločili vključiti tudi naginatajutsu (mečevanje s glaive), kendo (tekmovalno "mečevanje") in kyudo (japonsko lokostrelstvo). Pri naginatajutsuju smo se odločili, da prakticiramo po zgledu iste šole Komei Jyuku, ki združuje tako stili Muso Jikiden Eishin Ryu kot Ryoen Ryu. Pri kyudu pa smo sledili načelom Heki Ryu in se pridružili Kyudo zvezi Slovenije. Hkrati smo najemali in redno obiskovali odprto strelišče na Teznu v Mariboru, kjer smo izpopolnjevali svoje strelske spretnosti. Leta 2011 smo začeli s prakso kenda in se pridružili Kendo zvezi Slovenije (Kendo zveza Slovenije). Zraven kenda smo pričeli trenirati tudi Seitei iaido po stilu organizacije Zen Nippon Kendo Renmei (ZNKR). Naši člani so aktivno sodelovali na izobraževalnih dogodkih in tekmovanjih doma in v tujini, vključno z Japonsko in dosegli odlične rezultate. Ta raznolikost veščin in predanost učenju so pripomogli k oblikovanju edinstvenega centra borilnih veščin, ki se je še nekaj let razvijal naprej. Zraven tega smo redno gostili različne klube in tako preizkušali druge borilne veščine ter stile, kot so karate, aikido, ninjutsu, jujitsu in druge. Predvsem zanimiva nam je bila šola dveh mečev in se tako udeležili treningov ter leta 2015 seminarja z velemojstrom Mushashi-jevega stila, Kajiya Takanori Soke - Hyoho nitten ichi ryu, ki ga je organiziral Kensei klub Griže. Z omenjenim klubom smo prav tako navezali zelo dobre prijateljske stike.

certifikat velemojstra za mariborsko lokacijo
Maribor Isshin Dojo
Maribor komei jyuku certifikat
Komei Jyuku Maribor

Nasledstvo za predstavništvo v Sloveniji in razcvet

Leto 2013 je zaznamovalo prelomnico za našo organizacijo, saj smo začeli neposredno trenirati pod vodstvom glavnega velemojstra za stil Muso Jikiden Eishin Ryu po Komejevi šoli - Sekiguchi Takaaki Komei, 21. Soke Muso Jikiden Eishin Ryu (MJER), Komei Jyuku (Juku). To je bil ključni korak, saj smo postali neuradni predstavniki za Slovenijo. Prav tako so sta se dva člana vpisala v Komejevo šolo in tako postala edina aktivna direktna učenca z legitimno izkaznico. Leta 2015 smo začeli aktivno sodelovati v mednarodnih seminarjih in izobraževanjih po celem svetu, kjer smo pridobili neprecenljive izkušnje in doživetja. Naša organizacija je doživela pravi razcvet. Na treningih smo beležili več kot 30 rednih študentov na eni sami lokaciji, kar je bil izjemen dosežek. Da bi še bolj obogatili naše dejavnosti, smo ustanovili šest sekcij v istem mestu - Maribor, ki so zajemale iaijutsu, iaido in naginatajutsu po stilu Muso Jikiden Eishin Ryu (Komei Jyuku), naginatajutsu po stilu Ryoen Ryu (Komei Jyuku), iaido po stilu Seitei Iaido (Zen Nippon Kendo Renmei - ZNKR), kendo (ZNKR), kyudo po stilu Heki Ryu in skupino za otroke, ki se je imela prilagojen program s poudarkom na mečevanju. Poleg tega smo postali glavni organizatorji mednarodnih seminarjev, na katerih smo gostili mojstre iz Japonske in drugih držav. Bili smo glavni organizatorji nacionalnih prvenstev v kendu in bili povabljeni na številne prestižne dogodke, ki so nadaljevanje naše zgodbe o rasti in strasti do japonskih borilnih veščin. Na tej poti smo se naučili, rasli in izpopolnjevali, obogatili svoje znanje ter poglobili svoje razumevanje teh čudovitih veščin.

Ustanovitev Mečevanja Slovenije

Kmalu se je izkazalo, da ima iaijutsu po Komejevi šoli vse več navdušenih privržencev med učenci. Bilo je očitno, da potrebujemo novo društvo, ki se bo osredotočilo na to veščino. Leta 2017 smo zato ustanovili Športno društvo Komei Jyuku iaijutsu Slovenija, ki je imelo svoj sedež v Mariboru. Na začetku smo treninge izvajali kar pri ustanovitelju/mojstru doma, nato pa smo začeli najemati različne prostore, vključno s prostori Zveze prijateljev mladine, OŠ Draga Kobala in nazadnje OŠ Martina Konšaka. S trdim delom smo postavili visoke standarde in dvignili kakovost treningov na izjemno visok nivo. Nato smo začeli širiti svoje znanje in veščine po Sloveniji. Leta 2018 smo ustanovili novo sekcijo v Ljubljani, ki je delovala v Športnem centru Premik, nato pa smo najeli prostore pri Športnem društvu Tabor. Leta 2019 smo se razširili v Koper, kar je bilo mogoče le z zvestobo in privrženostjo članov iz Kopra, ki so vsak teden potovali v Ljubljano na treninge. Leta 2020 pa smo dodali še sekcijo v Celju, ki so jo oblikovali člani Društva mladih kreativcev Slovenije. Slednji so zaprosili za pridružitev naši organizaciji, katere smo z veseljem tudi sprejeli. S širjenjem po Sloveniji, smo spremenili tudi ime v Športno društvo (ŠD) Mečevanje Slovenije. Naša pot se je razvijala skozi zavezanost, strast in predanost članov. S širjenjem po Sloveniji smo ustvarili bolj raznoliko in bogato skupnost ter omogočili več ljudem, da se seznanijo z lepoto in pomenom japonskih borilnih veščin.

uradne logotip 2019
Uraden logotip Mečevanja Slovenije 2019
ideja za logotip 2022
Ideja za logotip 2022
Prvi uraden logotip naše nove organizacije
Prvi uraden logotip Športnega društva Komei Jyuku iaijutsu Slovenija 2018
ideja za enega prvih logotipov 2018
Eden prvih prototipov za naš logo 2018
logotip origami mečevalec
Uraden logotip Mečevanja Sekol (Swordsmanship Sekol) 2023

Razširitev v Graz, predstavništvo za Slovenijo in ustanovitev mečevanja Sekol

Leto 2020 je prineslo izzive, ki so za nas predstavljali nov mejnik. Pandemija je privedla do omejitev in lock-downov, ki so nas prisilili k odpovedi mnogih treningov in srečanj. V tej zahtevni situaciji je bil tudi idejni vodja, ustanovitelj in takratni predsednik organizacije prisiljen preseliti se v okrožje Graza, Avstrija. Naslednja tri leta so bila polna izzivov, a smo skupaj preživeli in se ponovno organizirali. Že leta 2020 so se začeli prvi treningi v Grazu, vendar smo z rednimi treningi nadaljevali šele aprila 2023. Koprska ekipa je izkazala izjemno zanimanje in zavezanost borilnim veščinam, kar je pripomoglo k podelitvi predstavništva za Slovenijo avgusta 2023. Tako so postali uradno priznani nasledniki mečevanja v Sloveniji, kar je označilo začetek nove organizacije, imenovane Mečevanje (Swordsmanship) Sekol. Kljub izzivom in spremembam smo ostali predani svojim ciljem in vrednotam, ter se trdno zavezali razvoju mečevanja in borilnih veščin v Sloveniji.

Naši dosežki in sodelovanja

Na kratko...

V preteklih letih smo soustanovili Iaido Zvezo Slovenije, ki je kasneje postala znana kot Zveza Samurajskega Mečevanja Slovenije. Skupaj smo se pridružili Kyudo zvezi ter z vztrajnostjo in predanostjo uspeli pridobiti lastno klubsko strelišče. Postali smo tudi člani Kendo Zveze Slovenije. S temi koraki smo se odpravili na pot raziskovanja japonskih borilnih veščin. Naša pot ni ostala neopažena, saj smo se začeli pojavljati na večjih dogodkih in prireditvah, kot so Festival Lent, Dan japonske, Makkon, Dan Samurajev 1 in 2, Noč Samurajev 1 in 2, Chibi makkon, predstavitve novih modelov fotoaparatov Fujifilm in avtomobilov Mazda, japonski kulinarični večeri ter številni dobrodelni dogodki, med njimi Tisoč žerjavov (Juhahu), pomoč za Marka in redstavitev centru Polžeh. Pri nekateriih od naštetih smo bili celo glavni organizatorji in soorganizatorji. To je bila priložnost za širjenje naše strast do japonske kulture in borilnih veščin s širšo javnostjo. Letno smo bili prisotni tudi tam do 14 dogodkih! Ponosni smo na to, da smo se začeli povezovati s številnimi klubi in organizacijami tako doma kot v tujini. Samo nekateri izmed sodelujočih - Bonsai klub Slovenije, Zveza prijateljev Mladine, Društvo za pomoč mladim, Proverba, Mavrične prireditve, Miyabi, Oster rob, Go, masažni saloni, Društvo mladih kreativcev Slovenije in še mnogi drugi. S temi sodelovanji smo še poglobili svoje razumevanje japonske kulture in se obogatili z izmenjavo znanja in izkušenj. Predstavili smo se večkrat na nacionalni televiziji RTV SLO 1, TV3, Klepet ob kavi, na različnih radijih kot so Radio City, Radio Maribor, Radio 1 Ljubljana in tudi v revijah kot so Jana, večer, Karma in druge. Posebno častno mesto v našem spominu zaseda sodelovanje z japonsko ambasado v Sloveniji. Naš trud je bil nagrajen avgusta 2018 z osebnim vabilom na kosilo z njegovo ekscelenco, ambasadorjem japonske v Sloveniji, g. Keiji-jem Fukuda-jem. To izjemno doživetje nas je napolnilo s ponosom in predstavljalo poseben trenutek v naši zgodbi. G. Fukuda je prav tako predlagal nominacijo našega glavnega ustanovitelja za posebno priznanje, kar nam je dalo občutek, da smo na pravi poti in da naša predanost japonski kulturi in borilnim veščinam ni ostala neopažena.

skupno kosilo v prostorih njegove ekscelence gospoda abasadorja japonske v sloveniji
Kosilo z njegovo ekscelenco, ambasadorjem japonske v Sloveniji, g. Keiji Fukuda. Na fotografiji iz leve proti desni: g. Sebastijan Sekol, g. Sekiguchi Takaaki Komei, g. Keiji Fukuda, ga. Sonoko Nakago Beers, g. Matjaž Gert
Drugi o nas...

... in več o naših mejnikih

Piši zgodovino in prihodnost mečevanja z nami

Sledi nam na socialnih omrežjih

Scroll to Top